Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegtović je, govoreći na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije te stranke, kazao da je 2017. godina obilježena stalnim i neizbježnim vraćanjem u prošlost.

Tome su doprinijele i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koje su bitno utjecale na procese koji su se odvijali u našoj zemlji. Kako je kazao, prošlo je četvrt vijeka od početka agresije, prvih sukoba i nezapamćenih stradanja, kao i deset godina od presude Međunarodnog suda pravde za bivšu Jugoslaviju protiv Srbije za počinjeni genocid u Srebrenici.

Ko je radio protiv interesa BiH

Ove godine, napomenuo je, zatvorena su vrata Suda u Haagu, a rad ove institucije okončan je izricanjem važnih presuda i to Ratku Mladiću te u predmetu Jadranko Prlić i drugi, čime je dat pečat o etničkom čišćenju i stravičnim zločinima počinjenim u BiH.

– Presude su donesene protiv pojedinaca, a one su bile prilika da se skine hipoteka s naroda i omogući proces pomirenja, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu i bez suosjećanja sa žrtvama okrenuli se negiranju presuda – stav je Izetbegovića.

Naglasio je da je SDA u proceduru uputila izmjene Krivičnog zakona kojima će se zabraniti javno negiranje genocida i drugih zločina koji su potvrđeni na sudovima.

Identificirao je i političare koji su radili protiv interesa BiH u ovoj godini, kazavši da je na snazi bila višemjesečna blokada rada institucija, posebno izdvajajući u vezi s tim predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika.

Govoreći o sastancima Dodika s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je ocijenio da se na njima dogovaraju neprovodive stvari te da se Bošnjaci ne mogu isključivati iz dogovora.

SDA se, istakao je, odlučno suprotstavila u ovoj godini terorizmu i ekstremizmu, posvetila se jačanju nepristrasnog pravosuđa i odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će u januaru naredne godine biti predat Upitnik Evropske komisije, nakon čega bi trebao uslijediti kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

O Dodiku i izborima

Odgovarajući na pitanja novinara Izetbegović je prokomentirao i najave predstavnika pojedinih stranaka da nakon izbora 2018. godine neće koalirati sa SDA.

– Pitat ćemo ih to nakon izbora. Vlast se pravi sa pobjednicima, a razlozi njihove ljutnje na mene su za jednu posebnu analizu – kazao je Izetbegović, dodavši kako je SDA jedina stranka koja nije izazivala krize i ucjenjivala.

– Ne bih rekao da će se oni usuditi, ako narod stane iza ove stranke da ignoriraju volju naroda – dodao je.

Za predsjednika entiteta RS Milorada Dodika je Izetbegović konstatirao da je “majstor spina”, uzimajući u obzir da retorikom u drugi plan gura porazne ekonomske rezultate entiteta kojim predsjedava.

– Gospodin Dodik kontrolira tamo i medije, bankarski sektor i sve. On jako dobro tamo živi. To su milioni, avioni i tako dalje, ali teško je ostatku ljudi u RS-u – izjavio je Izetbegović.

 

Izetbegović je prokomentirao i Dodikove teze da je Mehanizam koordinacije njegov najveći politički uspjeh u 2017. godini, jer je njime “spriječio funkcionalnost BiH” i “spriječio centralizaciju zemlje”.

– Šta je majstor spina time htio reći, ne zna ni on vjerovatno. Da ga sad upitate: “Šta si ti to tačno mislio s time?”, ne bih rekao da zna objasniti. Obično krije ako je nešto popustio i onda to majstorski krije jer Mehanizam koordinacije nije bio u funkciji deset godina. Stajao je u ladicama i mi smo ga učinili funkcionalnim i on će ovih dana dati rezultat. Isključivo se odnosio na ispunjavanje Upitnika, niti na jednu drugu temu – izjavio je predsjednik SDA, zahvalivši se Dodiku na pomoći oko usvajanja Zakona o akcizama.

Predsjednik SDA je, komentirajući izjave Ivice Dačića o novim ratovima na ovim prostorima, kazao da se oni neće dogoditi, osim ako srbijanski lideri odluče drugačije. Što se tiče odnosa sa regionalnim liderima, odnosno optužbi na Izetbegovićev račun da su oni loši, predsjednik SDA je kazao da su oni uslovljeni ponašanjem susjednih država.

– Mogao bi i lider SDA, zvao se on Izetbegović ili ne, biti sa svima njima u dobrim odnosima. Ne tjerate pravdu, stanete i vi iza svojih zločinaca, a ne iza žrtava, ne tjerate neke revizije, ne gonite istinu, pustite da vam koriste ogromne resurse vodne iz Drine i Buškog jezera. Nek prave mostove gdje god hoće. Nek suverenitet BiH i odluke o vanjskoj politici prenesu na Beograd i onda bi ste bili dobri. Dakle, vrlo jednostavan put. Prodate interese vlastite zemlje i vlastitog naroda, izdate njegov ponos i dignitet, suverenitet i svi bi vas tapšali po ramena, osim, naravno, tog naroda – pojasnio je Izetbegović.

Integralno obraćanje Bakira Izetbegovića možete pročitati na ovom linku.