Jučer je u sali Policijske uprave Lukavac održana 14.redovna sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je najviše pažnje privukao prijedlog Budžeta za 2018. godinu. Nakon što je prilikom proglašenja Budžeta za 2017. godinu načelnik Općine Lukavac ,Edin Delić, odbio svih 66 priloženih amandmana, odlučili smo ovaj put ne podržati prijedlog za novu budžetsku godinu. Građanima smo za ovakvu odluku svakako dužni objašnjenje:

Ne možemo se ne osvrnuti na bližu prošlost, odnosno činjenicu da je tek u novembru ove godine ponuđen nacrt budžeta, te stičemo dojam da je učinjeno sve kako bi se izbjeglo Općinsko vijeće čija je isključiva nadležnost i pravo donošenje najvažnijeg akta ove Općine.

Stičemo dojam da se Općinsko vijeće posmatra kao skupina koja će podići ruke i jednostavno aminovati sve želje Općinskog načelnika koje su daleko od realnih. Jer planirati i predlagati rekordan budžet u iznosu od nekih 27 miliona nije ni realno, ni ozbiljno, posebno kada imamo u vidu izvršenje ovogodišnjeg, načelnikovog budžeta, od nekih 13 miliona.

Općina Lukavac ima puno važnijih problema za koje treba planirati i predviđati sredstva, a koji se tiču svih nas koji živimo. Navest ćemo primjer deponije u Huskićima koja će po svemu sudeći biti zatvorena polovinom januara od strane federalne inspekcije. U tom slučaju će se smeće i otpad morati odvoziti i odlagati na deponije u Doboj ili Bijeljinu, što će zahtijevati dodatna enormna sredstva koja bi se mogla prebiti preko leđa građana.

Načelnik je upoznat sa obavezom isključivo Općine Lukavac da uredi i izvrši sanaciju deponije u skladu sa europskim standardima koja košta minimalno 1 milion KM, a u ovom prijedlogu se za tu namjenu predviđa mizernih 20.000 KM. Čak ni to ne bi bio problem, da se istovremeno ovim prijedlogom budžeta ne planira ponovna kupovina 2 službena vozila, pored već dva kupljena, zatim da se ne planira zapošljavanje novih 6 državnih službenika, da se ne planira skupocjeni namještaji, računari i ponovo famozne consulting usluge od 100.000 KM i slično.

Zbog ovih momenata tražili smo od načelnika da predloži Odluku o privremenom finansiranju, koju je Klub vijećnika SDA podržao odmah nakon održane 14. sjednice – na vanrednom zasijedanju, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje Općine Lukavac. Na nekim narednim sjednicama očekujemo da se pred vijećnicima nađe realan, objektivan i ekonomski prihvatljiv Budžet. Na ovakav prijedlog, preširok i prenapuhan, nismo htjeli amandmanski djelovati, sve dok se isti ne svede u okvire realnog.

Press služba SDA Lukavac