Povjereništvo Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (KO SDA TK) podržava premijera TK Begu Gutića i dosadašnji rad Kantonalne vlade, poručeno je s vanredne konferencije za medije KO SDA TK, koja je organizirana zbog hitnog zasijedanja najvišeg zakonodavnog tijela – Skupštine Tuzlanskog kantona.

Povjerenik SDA za TK-a Amir Fazlić ocijenio je da je hitna sjednica Skupštine TK, na kojoj se razmatra smjena Kantonalne vlade, destabilizacija ovog kantona, navodeći da je premijer TK s vladom na čijem je čelu napravio dobre rezultate.

– Oni koji misle na dobrobit građana Tuzlanskog kantona trebaju dobro razmisliti o današnjim potezima koji će uslijediti”, poručio je Fazlić.

Naglasio je, da će oni koji budu danas glasali za smjenu Vlade, automatski biti isključeni iz SDA, tvrdeći da je grupa poslanika u Skupštini TK prekršila Statut SDA, dodavši da će u općinskim odborima biti uvedena povjereništva.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić govoreći o zahtjevu za smjenu Vlade TK poručio je, da se o povjerenju kantonalnoj vladi može jedino raspravljati na sjednicama redovnog karaktera, a ne na hitnoj kao što je to danas događa.

Ocijenio je da sjednica zakonodavnog tijela TK nije sazvana u skladu s Ustavom Federacije BiH, Ustavom TK i Poslovnikom o radu Skupštine TK, tvrdeći da će zatražiti ocjenu ustavnosti današnjeg zasijedanja Skupštine TK.

Smatra da je sve što se danas dešava vezano za Vladu TK obračun poslanika u Federalnom parlamentu  Mirsada Kukića sa SDA.

Istaknuto je da je cilj današnje sjednice isključivo smjena kantonalnog premijera Gutića