Niz sastanaka samo danas imao je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja Vlade Tuzlanskog kantona  sa predstavnicima boračkih organizacija i Saveza. Na stotine je pitanja, problema, nejasnoća na koje je ministar Skopljak davao odgovore.

Za njega konkretno, bar kada su u pitanju Savezi i udruženja, izuzimajući pojedine plaćenike i komentatore sa društvenih mreža kažu da je bez premca jedan od najboljih ministara za boračka pitanja kojeg je Tuzlanski kanton imao od svog postojanja do danas.

No, jedna rečenica koju je danas izrekao ministar Skopljak “Ovo je jako težak posao, ovo je nešto što čovjeka troši 24 sata i sa ovom pameti nemam namjeru obnavljati ovaj mandat” pobudila je našu znatiželju za još nekoliko pitanja koje smo postavili ministru Skopljaku nakon sastanaka.

Koliko ste zadovoljni sa onim što ste do sada uradili?

“Kad prođe ovaj moj mandat najbolji sud o tome će dati pripadnici boračke populacije, od demobilisanih boraca, preko ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja i tako dalje. Dobio sam, upravo od njih priznanja za svoj rad u vidu plakete “Zlatni ljiljan” ali opet kada se okrenem iza sebe žalim što kategorija demobilisanih boraca, kao jedna od najugroženijih nije sistemski i zakonski riješlia svoj status.Dao sam sve od sebe i to ću raditi sve dok mi teče mandat, zajedno sa ovom Vladom a koliko je to dobro neka sude borci.

Da li je tačno da kao ministar niste konzumirali nikakva prava a amputirac ste ?

Nisam, zato što sam smatrao da ima težih slučajeva, nisam nikada koristio nikakva prava koja su i meni pripadala po pitanju stambenog zbrinjavanja i sl. Sam sebi kupujem štake, pomagala ja to mogu pa neka to moje ostane nekome ko ne može.

Šta biste voljeli uraditi još dok ste ministar ?

Da konačno dođe Zakon o pravima demobilisanih boraca na nivou Federacije BiH.Mi smo i kao Vlada u cjelini ali i kao resorno ministarstvo činili sve da ublažimo posratne muke ovih ljudi kroz stambeno zbrinjavanje, stipendije za djecu, zdravstvenu zaštitu i sl. ali bez Zakona to je sve malo. I da ne zaboravim volio bih kada bi državne institucije više radile na sprječavanju govora mržnje i vrijeđanja i prijetnji na društvenim mrežama prema bilo kome jer se tu ništa ne čini a svako tamo i prijeti i piše šta poželi bez da za to odgovara.

Danas ste rekli da nećete više biti ministar ni po koju cijenu, zašto kada uživate ugled kod boračke populacije ?

Hvala svim institucijama, boračkim savezima i udruženjima koja su mi bilo javno ili tajno u toku ovog mog mandata iskazali zahvalnost, drago mi je zbog toga, imponuje to čovjeku, ali ovo je jako težak posao, ovo je nešto što čovjeka troši 24 sata i sa ovom pameti nemam namjeru obnavljati ovaj mandat”.

Po svemu sudeći, ministar Fahrudin Skopljak je kategoričan, ali se postavlja na kraju i jedno logično pitanje: Hoće li nekolicina stranačkih sitničara i plaćenika sa društvenih mreža uspjeti otjerati ministra iza kojeg stoji na desetine hiljada zadovoljnih pripadnika boračke populacije u Tuzlanskom kantonu.