Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić, potvrdio je danas popodne za Faktor da je dobio poziv za sastanak od SDP-a i Naše stranke, na kojem bi tema trebala biti podrška programskoj Vladi TK. Poziv je uslijedio nakon današnjeg sastanka delegacija SDP-a i Naše stranke, na kojem je dogovoreno da svim zastupnicima u Skupštini TK bude ponuđen projekat programske vlade.

– Zvali su me kao predsjednika Kluba zastupnika SDA da zajedno sa kolegama iz SDA dođem na sastanak. Neozbiljno je zvati zastupnike, jer je zvanična adresa SDA, odnosno Kantonalni odbor. Kantonalni obor će tu ponudu razmotriti i nakon što organ stranke donese odluku mi ćemo je javno saopćiti – rekao je Gutić, koji je i zamjenik povjerenika u KO SDA TK.

On je pojasnio da Klub zastupnika ne može odlučivati o podršci novoj Vladi TK, nego je to isključivo u nadležnosti stranke.

– Moj lični stav je da je programska vlada u stvari manjinska vlada, dakle nije šija nego vrat. Također mislim da je to novi eksperiment SDP-a, da bi se dezavuirale široke narodne mase. Manjinska vlada bi bila nestabilan politički projekat, a nama u TK to ne treba, treba nam jedna jaka koalicija i zbog toga smo i pozivali SDP da ozbiljno krenemo u razgovore – rekao je Gutić.

On kaže da bi lično podržao razgovore na ravnopravnoj osnovi SDP-a i SDA o formiranju vlasti u TK te da je njegovo mišljenje da bi tako nešto podržala i većina članova KO SDA TK.

– Moj lični stav je da program maninjske vlade koju bi predvodio SDP, teško može dobiti podršku KO SDA TK – dodao je Gutić.

Teško je očekivati da će se zastupnici SDA sutra pojaviti na sastanku u SDP-u, jer nije realno da Kantonalni odbor ove stranke može u tako kratkom roku donijeti odluku o ovom pitanju.