Na današnji dan sjećamo se velike pobjede savezničkih armija nad silama fašizma u ratu za oslobođenje Evrope. Pobjeda nad fašističkom ideologijom, koja je dijelila ljude na osnovu rase i etničke pripadnosti, predstavlja ugaoni kamen moderne Evrope na kojem počiva Evropska unija čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. deklaracijom Roberta Schumanna.

Fašizam je 9. maja 1945. vojno poražen, ali u različitim svojim oblicima ta morbidna ideologija je ostala egzistirati, čemu smo najbolje svjedočili mi u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995.

Agresija i genocid po prvi put na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, počinjeni su upravo u Bosni i Hercegovini. Armija BiH, kao istinska antifašistička vojna snaga, branila je BiH od podjele i njen narod od genocida. Zato je izuzetna simbolika sadržana u činjenici da je 9. maj istovremeno i Dan zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 9. maj, dan koji nosi višestruku simboliku, uz poruku da nastavimo graditi i jačati našu jedinu domovinu, kao državu ravnopravnih ljudi čija je budućnost u pridruživanju euroatlantskoj zajednici sigurnosti i prosperiteta.