Na nedavno održanoj 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac, Klub vijećnika OO SDA Lukavac je svoje aktivnosti zaokružio sa nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa. Zbog obima materijala našim ćemo sugrađanima ovaj purt predstaviti pet vijećničkih inicijativa, dok će vijećnička pitanja biti dostupna u narednim danima.

  1. U vezi sa aktuelnom problematikom vodosnabdijevanja grada, Klub vijećnika SDA, zahtijeva da se dostavi kompletna dokumentacija vezana za izvorište pitke vode “Toplice”. To je dokumentacija kojom je načelnik na sjednicama Vijeća tvrdio da će biti obezbijeđeni grantovi od Slovenije u visini od 350.000,00 KM. Zbog sumnje da je i ovo bila samo jedna u nizu izrečenih neistina Klub vijećnika SDA zahtijeva da se svaki naredni investitor pojavi na Općinskom vijeću.
  2. Radovi na rekonstrukciji zgrade Općine se privode kraju, a mnogo je radova koji izazivaju sumnju kako kod vijećnika tako i kod velikog broja građana. Iz tog razloga zahtijevamo da se Vijeću dostavi kompletna dokumentacija vezana za projekat rekonstrukcije (projekat, račune, tendere, Odluku o pokretanju rekonstrukcije, Odluku o dodjeli sredstava, ugovor sa ponuđačem i predmjer radova), kao i svu ostalu dokumentaciju vezanu za samu rekonstrukciju.
  3. Klub vijećnika SDA upućuje inicijativu s ciljem da se zaštiti i obnovi zgrada stare željezničke stanice u Lukavcu, koja napominjemo, od 2015.godine ima status nacionalnog spomenika u Bosni i Hercegovini.
  4. Na 13. redovnoj sjednici OV Lukavac, naš Klub vijećnika uputio je pitanje vezano za održavanje rasvjete u užem gradskom jezgru, ali i u Mjesnim zajednicama na Općini Lukavac. Ovaj put upućujemo inicijativu, te tražimo od načelnika da preduzme sve radnje koje su mu na raspolaganju da rasvjeta u ovom periodu na svim dijelovima Općine bude uključena do 7:30.
  5. Klub vijećnika SDA zahtijeva da ovom Vijeću, Općinski načelnik i pravobranilac dostave kompletnu dokumentaciju (rješenje o nastanku obaveze, procjene sudskih vještaka, tužbu i sve ostalo vezano za ovaj predmet, kao i naznačiti lice koje je vodilo spor. Da li je to općinski pravobranilac ili njegov zamjenik) oko spora Općine Lukavac protiv rudnika “Kreka” na ima neplaćene naknade za GGZ iz prethodnih godina u iznosu od 664.356,00 KM.

Podsjećamo da će na inicijativu Kluba vijećnika SDA Lukavac, sva pitanja i inicijative sa sjednica Općinskog vijeća u narednom periodu biti objavljena u Službenom glasniku Općine Lukavac. Detaljna obrazloženja gore navedenih inicijativa dostupna su na priloženim fotografijama u galeriji.

Press služba SDA Lukavac