Jučer je u sali PU u Lukavcu održana 33. redovna sjednica OV Lukavac, na kojoj se između ostalog trebao razmatrati i Nacrt budžeta naše Općine za kalendarsku 2020.godinu.

Podsjećamo da je na ovu temu početkom prošle sedmice održan i sastanak između delegacije SDA Lukavac sa načelnikom Općine Lukavac, Edinom Delićem. Između ostalog, istaknute su primjedbe, zahtjevi i sugestije kada je upitanju Nacrt budžeta od kojih ističemo njih nekoliko, opširnije na linku: http://sdalukavac.ba/2019/11/21/odrzan-sastanak-povodom-nacrta-budzeta-2020-godinu/

Na jučerašnjoj sjednici ova tačka nije razmatrana iz razloga što vijećnicima nije ni dostavljen materijal potreban za razmatranje budžeta, te je pomenuta rasprava povučena sa dnevnog reda. Načelnik Općine Lukavac, također nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici.

Napominjemo i da u skladu sa dogovorom iz prošle sedmice još uvijek nismo dobili odgovore na pitanja, pojašnjenja i dokumentaciju koju smo tražili od predlagača budžeta (načelnika), što cijelom ovom slučaju daje posebnu dozu neozbiljnosti, političke i profesionalne.

Mišljenja smo da je budžet, tačka koja se ne smije politizirati, nego se mora donositi i o njoj raspravljati odgovorno i u interesu potreba naših građana. Ni u kom slučaju niti jedan politički subjekt ne smije ispred interesa građana, staviti svoje partijske/stranačke interese, a posebno ne odgoditi donošenje budžeta zbog stranačkih skupova.

Naime, nakon što se na sjednici OV nije pojavio i nakon što je budžet povučen sa dnevnog reda, u medijima smo se mogli uvjeriti da je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, jučer prisustvovao osnivanju Socijaldemokrata BH (svoje 7 partije) u Zenici, te na taj način ispred interesa građana naše općine, stavio interese stranačkih kolega i vjernih pratilaca. Zanimljivo da su Socijaldemokrate na ovom skupu jasno poručile da žele rješavati probleme građana, ali čini se da su problemi lukavčana ipak manje vrijedni, ili će se po pitanju budžeta rješavati kao i prethodnih nekoliko godina, SAMOVOLJOM!?

Opširnije na linku: https://www.klix.ba/vijesti/bih/socijaldemokrati-osnovali-gradski-odbor-u-zenici-zelimo-rjesavati-probleme-gradjana/191129180