Fahrudin Skopljak favorit za predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK?

U Tuzlanskom kantonu izabrano je novo rukovodstvo 11 općinskih i gradskih odbora SDA, a ove sedmice unutarstranački izbori trebali bi biti završeni i u preostala dva, odnosno u Srebreniku i Gradačcu. 

Nakon toga trebala bi uslijediti Skupština na kojoj će se birati novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

SDA u TK ima 13 lokalnih organizacija, a prema do sada pristiglim kandidaturama, saznaje Faktor, najveće izglede da postane predsjednik KO SDA TK ima Fahrudin Skopljak, zastupnik u Skupštini TK i Domu naroda FBiH. Ipak, ništa još nije konačno i otvorena je mogućnost da se u utrci pojave i drugi kandidati.

Pristigle kandidature

Za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Skopljaka su predložili stranački odbori iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice, Kladnja i Sapne, a saznajemo i da će to najvjerovatnije učiniti i Gradski odbor Tuzla. Ostalih šest lokalnih organizacija SDA još nije istaklo kandidate, a dodajmo da za predsjedničku kandidaturu unutar SDA treba osigurati podršku najmanje četiri lokalne organizacije.

Skopljak je ratni vojni invalid iz Lukavca, diplomirani je ekonomista, a u vladi premijera Bege Gutića bio je ministar za boračka pitanja.

Skupštinu KO SDA TK čine delagati iz svake od 13 općina, a njihov broj se utvrđuje na osnovu rezultata na izborima. Ovoga puta najveći broj delegata u Skupštini imat će Općinski odbor SDA Živinice, a slijede predstavnici tuzlanske i gračaničke SDA.

Skupština KO bira predsjednika i njegove zamjenike, a predsjednik potom predlaže listu kandidata za Izvršni odbor. Po funkciji u Izvršni odbor ulaze predsjednik KO i njegovi zamjenici, sekretar KO, predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini TK, predsjednici asocijacije mladih i žena te predstavnici svih lokalnih organizacija, s tim da broj članova Izvršnog odbora određuje izborni rezultat.

SDA u Tuzlanskom kantonu privodi kraju period tranzicije, koji je počeo konačnim razlazom sa Mirsadom Kukićem, čija je smjena sa pozicije predsjednika KO SDA TK dovela do smjene Vlade TK u februaru 2018. godine, a potom i formiranja Kukićeve PDA. Stoga ne čudi da je većina lokalnih organizacija SDA na posljednjim unutarstranačkim izborima dobila nove predsjednike i rukovodstvo.

Lokalne organizacije

Salko Zildžić izabran je za predsjednika Gradskog odbora Tuzla, u Lukavcu je na čelo stranke došao Irfan Halilagić, Gračanici Rahim Gadžić, Doboj Istoku Ferid Konjić, Kalesiji Hasiba Kurtić, Kladnju Almir Huskić i Sapni Salim Husejnović.

Niko od navedenih ranije nije obavljao ovu funkciju. Na čelo OO SDA Banovići izabran je Bego Gutić, koji je prvi put redovnim putem izabran na ovu funkciju, a prije toga bio je povjerenik u istoj organizaciji, nakon što je bivša predsjednica Elzina Pirić prešla u PDA.

Funkcije čelnih ljudi u lokalnim organizacijama SDA zadržali su Denijal Tulumović u Živinicama, Sead Muminović u Čeliću i Tajib Muminović u Teočaku.

Unutarstranački izbori ove sedmice bit će održani u dvije preostale lokalne organizacije SDA. Kako saznajemo, mandat predsjednika SDA u Srebreniku najvjerovatnije će obnoviti Ibrahim Zukić, dok su kandidati za predsjednika SDA u Gradačcu Bahrudin Ahmetagić, Elvedin Hrnčić i Mujo Imširović.

Nakon završetka ovog procesa, vrlo brzo trebala bi uslijediti sjednica Skupštine Kantonalnog odbora SDA TK, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo stranke.