Stvaranje Armije RBiH jeste najkrupnija historijska činjenica koja je obilježila začetak nove epohe u političkoj realnosti ovih prostora. S tom činjenicom moraju računati svi neprijatelji Republike BiH, svi oni koji žele okupaciju i podjelu naše zemlje.

Armija RBiH stala je na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivša Jugoslavija otpočela strahovit genocid nad građanima koji žele mir i slobodu, a poštuju svoju domovinu Republiku BiH. Da kojim slučajem nije stvorena Armija RBiH, zasigurno možemo tvrditi da već sada ne bi postojali Bošnjaci, jer bi bili poklani, protjerani ili asimilirani, a sve što u materijalnom smislu simbolizira tragove kulture, vjere i tradicije bošnjačkog, više ne bi postojalo. Da kojim slučajem nije stvorena Armija RBiH, sada ne bi bilo države BiH, a ove teritorije bi već postale sastavni dio „velike Srbije“. Zbog toga s ponosom kažemo da je Armija RBiH, odbranila narod, očuvala pretpostavke državnosti BiH.

U povodu 28. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, O0 Stranke demokratske akcije Lukavac čestita 15. april – Dan Armije R BiH svim državljanima Bosne i Hercegovine, a posebno pripadnicima Armije R BiH, te članovima šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.