Kao što smo nedavno pisali, formirali smo web i Facebook stranice kako bismo promptno odgvorili na iznošenje neistina kojim se Edin Delić služio u kampanji, a nastavio i u periodu kako je postao načelnik Općine Lukavac.

Prije nekliko sati načelnik Delić (SDP) je objavio tekst koji se odnosi na problematiku vode u Lukavcu koji sadrži niz netačnih izopačenih tvrdnji, te s tim u vezi sugrađanima, a i vidno uzdrmanom predsejdniku SDP-a Lukavac, ukazujemo na nekoliko činjenica:

Tačno je da je SDA predala prijedlog Odluke kojim se pravo korištenja pritke vode sa izvorišta Toplice ustupa komunalnom preduzeću JP „RAD“ Lukavac. Ono sa čime se Edin Delića ne može pomiriti jeste činjenica da on neće dobiti novac (cca. 200.000 KM) kojim bi raspolagao na način da ista ta sredstva trošio na kupovinu novih vozila (100.000 KM), skupocjenog namještaja (cca 50.000 KM), kojima bi plaćao nove savjetnike, konsalting usluge vrijedne 120.000 KM, banjalučke zaštitare od 20.000 KM, i slično.

U istoj toj Odluci u članu 3. jasno stoji da će se sredstva ostvarena na ovaj način iskoristiti za održavanje komunalne infrastrukture na način kako se i svih ovih godina koristilo.

Edin Delić obmanjuje javnost ove Općine sa pojmovima kao što su „rješavanje problema pitke vode“ ili „fabrika pitke vode“ jer nikakve slične projekte nije predložio Općisnkom vijeću i SDA Lukavac ne bi bila protiv rješavanja ovog problema.

Upravo zbog toga je Klub vijećnika SDA Lukavac u junu 2017.godine podržao predloženo kreditno zaduženje u iznosu od 500.000 KM, te je općinsko vijeće Lukavac jednoglasno dalo saglasnost na podizanje kredita kojim bi se počela rješavati problematika stavljanja u funkciju cjevovoda na potezu Šići-Doložaj, a time dijelom i problem pitke vode u gradu dovođenjem vode sa izvorišta Toplice u procentu koliko općini Lukavac pripada, a sve kako je zamislio i predložio Edin Delić. U godini iza nas Općinski načelnik nije učinio ništa kako bi podigao i aktivirao ta kreditna sredstva te počeo rješavati ono što je obećao.

To jasno upućuje na jednu činjenicu da odobreni novac odnosno kreditna sredstva u pomenutom iznosu Edin Delić ne želi ili prije bi rekli ne zna potrošiti za svrhu koja su namijenjena.

Treba kazati i da tuzlansko preduzeće JP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla (čitaj: SDP) nikada u prethodnim godinama nije dostavilo projektnu dokumentaciju koja se ticala cjevovoda Toplice, sve do dolaska Edina Delića na mjesto načelnika općine (čitaj: SDP).

Upravo zbog toga Edin Delić želi „vratiti uslugu“ svojim partijskim pajdašima jer bi usvajanjem odluke kako ju je on predložio prejudicirao ishod sudskog postupka koji se vodi između Općine Lukavac/JP RAD Lukavac s jedne strane (tužitelj) i općine Tuzla/JP ViK Tuzla s druge strane (tuženi), te na taj način nanio nesagledivu štetu za općinu Lukavac i istovremenu korist za Grad Tuzlu u kojem živi i ima prebivalište.

Kad je upitanju JP „RAD“ Lukavac i odnos načelnika Delića sa direktorom ovog preduzeća koji jeste kadar SDA, to je poznata netrepeljivost iz razloga što egocentrični profesor rudarstva ne može prihvatiti činjenicu da postoje osobe i lica koja se sa njime ne slažu ili poznaju materiju više od njega.

Sigurni smo da argumentovan i stručan odgovor prozvanog direkotra ovog preduzeća neće izostati.

Na kraju, javna prozivanja pojedinaca iz SDA Lukavac, nekulturni i neljudski pozivi na linč u ovom slučaju dr. Tarika Arapčića, dr. Teufika Arapčića i Ermina Jusufovića, su praksa Edina Delića još iz perioda kako se pojavio u Lukavcu kao univerzitetski profesor sa znanjem o svemu i svačemu.

Istu praksu ponavlja iz dana u dan cijenjeći da će ga ta retorika i javna kleveta održati na mjestu načelnika jer je evidentno da pored odobrenih sredstava nije sposoban rješavati probleme svih nas.

Pomenuti članovi Stranke demokratske akcije vodu piju u Lukavcu, Devetaku i Bokavićima, kao i svi građani općine Lukavac, za razliku od Edina Delića koji svoju vodu pije u Tuzli, istoj onoj Tuzli kojoj svojim odlukama želi obezbijediti i ono što Lukavcu pripada.