Jedan je Edin Delić. Rekorder koji je promijenio čak pet stranaka, a SDP je šesta na listi.

Deliću nijedna politička opcija nije odgovarala, jer svoje lične interese nije mogao ostvariti niti u jednoj. U vremenskom periodu od samo četiri godine, Delić je promijenio čak 3 političke stranke.

U Našoj stranci, gdje je bio predsjednik Kantonalnog odbora odma se uvjerio da ne može ostvariti svoje “prljave” političke planove. Samo nekoliko dana prije roka za predaju Izborne liste za Izbore 2014. godine, Edin Delić napušta stranku i prelazi u Komunističku partiju.

Komunističku partiju je te godine oformio Zdenko Mihajlović, bankar po zanimanju i oko sebe okupio osobe “visokog morala, časti, poštenja, slobodno misleće i tolerantne ljude svih nacionalnosti i religijske pripadnosti…” prof. Zlatana Begića (trenutni predsjednik KO DF), i sadašnjeg neovisno-SDP-ovg načelnika Edina Delića. Šta može biti interes da se napusti strankau kojoj si predsjednik Kantonalnog odbora i pređeš u tek osnovanu stranku jednog bankara?

U to vrijeme dok je postojala Komunistička partija, a postojala je za Izbore 2014. godine, Edin Delić i kolege iz partije govorile su slijedeće:

Pod kleptokratskim vodstvom svojih lidera i odanih poslušnika u vrhovima ovih dviju stranaka, SDP- a i SNSD- a, one su se pretvoile u entitetske socijaldemokratije, lažno posvađane i udaljene od onih koji su ih doveli na vlast. Da bi se održali na vlasti, bili su spremni praviti koaliciju i sa crnim đavolom, samo da bi bili blizu državnim jaslama. Postali su društva jednog lica, koja prave državu za čovjeka – svoje lidere.

Emina Busuladžić, govornica na skupu podrške u Lukavcu
Emina Busuladžić, govornica na skupu podrške u Lukavcu

I onda, nakon što je osvojio 480 glasova za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Delić se skrasio u SDP BiH. Istoj onoj stranci, u kojoj je prije manje od godinu dana govorio da je postala stranka jednog lica, da prave državu za svoje lidere… i postaje lider SDP-a u Lukavcu.

Delić je to brzo zaboravio, pa mu nije smetalo da za tri godine zamijeni tri stranke. Bilo je još ptica selica iz stranke u stranku, ali Edin Delić definitivno je rekorder na našim prostorima jer to radi hokejaškom brzinom. Čak je rekorder i po neispunjenim obećanjima, o kojim ćemo drugi puta.

Osim tri posljednje političke opcije, aktivno učešće i govori na skupovima LDS-a i Radom za boljitak, dovoljno govore o tome da je Edin Delić čovjek bez ideala i političkog pravca, jednostavno vođen ličnim interesom. Političku prošlost dodatno bi začinila članska kartica SDA, ali je ista misteriozno nestala, nakon čega je počelo aktivnije političko lutanje egocentričnog profesora.