MISTERIJA: Dugoročno volontiranje u Općini Lukavac

Neposredno nakon preuzimanja dužnosti načelnika Općine Lukavac, Edin Delić je pokrenuo inicijativu za organizovanje dugoročnoh volontiranja. Općina Lukavac je tako postala jedina općina u Federaciji BiH kao organizator ovakvih aktivnosti.

Dugoročno volontiranje u FBiH je obavljanje volontiranja dužeg od 240 sati u najmanje tri mjeseca bez prekida, u skladu sa Zakonom. Kako su tada iz Općine kazali: Cilj ove aktivnosti je da se građani mlađe, ali i starije životne dobi, aktivno uključe u društvene procese u lokalnoj zajednici, a dugoročno volontiranje priznaje se kao radno iskustvo za koje se izdaje potvrda.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica, da su ugovore o dugoročnom volontiranju, potpisali mladi i stari članovi lukavačkog SDP-a, DF-a i SDU-a, a dodatnu dilemu na izbor volontera stavlja i sastav “predstavnika mladih Općine Lukavac”, koji su uglavnom dugogodišnji aktivisti i članovima gore navedenih stranaka.

U nekoliko primjera treba objasniti o kakvom se programu zapravo radi:

  1. Dugogodišnja članica SDP-a dobila radno mjesto u Općini Lukavac, tačnije u Centru za kulturu, a da svoje poslove obavlja kao sekretarica savjetnika načelnika Općine, Aziza Čačkovića. Ista osoba je za vrijeme mandata Dževada Mujkića, obavljala poslove u Opštini na osnovu poziva Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ostaje pitanje, na osnovu čega je pomenuta osoba (koju nećemo imenovati) ove godine zaposlena u Općini Lukavac? Od kada savjetnik ima pravo na sekretaricu?
  2. Vijećnik J.M., poznati “moralista, borac, humanitarac i samoprozvani analitičar” također je svoju sestričnu zaposlio u Općinu Lukavac kao “Dugoročnog volontera”. Da li je u pitanju priprema za zaposlenje na neodređeno vrijeme?
  3. Treba spomenuti i Facebook objavu, koju je podijelio i načelnik Općine i tako želio “ubrati” simpatije svojih pratilaca. Naime, objavu je napisala D.I., članica SDP-a i kćerka visokog funkcionera i bivšeg vijećnika SDP-a, koja je na svom Facebook profilu napisala “mali osvrt na rad načelnika Edina Delića” koji se sastojao od 32. tačke i 2.499 karaktera, a koji je završila riječima:

– Na kraju želim onako ponosno i dostojanstveno, najiskrenije da saopštim njima jednu nestvarnu vijest. Ja lično nemam niti jednu jedinu skrivenu namjeru, niti mrvicu vlastitog interesa, niti išta radim ili govorim jer mi je neko naredio, nametnuo ili servirao! To, TVRDIM, njihovi mozgovi ne mogu dokučiti uopšte. E u tome je načelniče ustvari Vaša veličina! Ja vjerujem da je sav normalan narod i narod koji ne igra njihovu igru to uspio prepoznati! Skidam kapu za sve učinjeno i držim fige za sve ono što će uslijediti! Mi Vas ne damo, a oni neka opozivaju koliko god hoće i neka pokušaju “zamazati” oči kome još mogu i AKO mogu.

Onako bez skrivenih namjera, treba pomenuti da gospođica sasvim slučajno radi u Općini Lukavac kao dugoročni volonter primljen na sumnjiv način, koja je zaposlena u Službi za informisanje i koja obavlja poslove vođenja Facebook grupe “Lukavac: Vaš stav se računa” u kojoj možete pisati samo lijepe stvari o našem velikom vođi, u suprotnom ćete biti blokirani jer Vaš stav se ipak ne računa. Da li je pomenutoj neko naredio, nametnuo ili servirao ovu objavu ili je nagrađena?

 

Ovim putem želimo pozvati sve mlade da se prijave na dugoročno volontiranje u Općini Lukavac, a uslovi nisu nikom poznati (osim ako niste član SDP-a, DF-a, SDU-a ili SBB-a).

Press služba SDA Lukavac