“Nestranački kandidat, bio je način da se dobije povjerenje birača. Neposredno nakon izbora postaje predsjednik OO SDP Lukavac i na taj način vara birače”

Kao alternativa svim ostalim politikama “nestranačkom kandidaturom” građanima je 2016.godine ponuđen Edin Delić. Međutim, vrijeme je pokazalo da je takav način kandidovanja bio samo vješta i do u detalje smišljena prevara birača, koji su svojim glasovima jasno odlučili da u tom trenutku ne žele kandidata zavisnog od političke opcije kojoj pripada.

U ovom slučaju prevareno je 10.486 birača. Prijava iz Centralne izborne komisije BiH jasno govori o tome da je Edin Delić i tada bio kandidat SDP-a u koalicija sa Demokratskom frontom Lukavac. 

Zanimljivo da se i u pripremi referenduma, dešava potpuno ista situacija. Naime, Edin Delić (SDP), se ovaj put pokušava sakriti iza “Građanske unije” sačinjene od članstva lukavačkog SDP-a koje se čini se poput svog predsjednika, stidi svoje partije, pripremajući na taj način novu prevaru građana/birača u očajničkoj borbi za fotelju.

Koliko je Edin Delić (SDP) bio nestranački, pokušavajući da ostane “građanski” najbolje govori činjenica da mu je trenutna politička opcija SDP, zapravo šesta u političkoj karijeri.

Prije Partije, kratko je bio član SDA, zatim stranke Radom za boljitak, Liberalno demokratske stranke, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke, te kandidat Komunističke partije iz 2014. godine