“Ja ga pozivam ako već imamo petlju da damo ostavku i ja i Općinsko vijeće“ – je odgovor odnosno IZGOVOR načelnika Edina Delića koji je dao na poziv dr Tarika Arapčića, predsjednika OO SDA Lukavac da podnese ostavku i da izađu „na megdan“ kao kandidati za načelnika općine Lukavac.

Pitamo načelnika Edina Delića na osnovu koje zakonske odredbe može Općinsko vijeće dati ostavku ili biti raspušteno??

Ostavku odnosno odricanje od mandata na mjesto vijećnika može dati pojedinačno svaki vijećnik u Općinskom vijeću u kojem slučaju se mandat dodjeljuje slijedećem kandidatu sa liste istog političkog subjekta, (članovi 13.6, 13.5 i 1.10 Izbornog zakona BiH).

Hipotetički gledano kada bi 12 vijećnika Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Lukavac podnijelo ostavku, mandati bi se dodijelili slijedećim 12 kandidata sa liste SDA u skladu sa osvojenim brojem glasova na Lokalnim izborima 2016.godine.

Dakle, kada bi svi članovi vijeća podnijeli ostavke, mandate bi dobili kandiadati iz istih političkih subjekata i u istom broju ostvarenih mandata. Znači, to je nemoguće!

Načelniče, očigledno je da niste dobro nasavjetovani od strane svoga savjetnika – pravnika, penzionera iz Tuzle, ili ste, svjesni pravne nemogućnosti raspuštanja Općinskog vijeća, ovu izjavu dali kao IZGOVOR na prihvatanje ponude od strane dr Arapčića i njegovog poziva na vanredne izbore kako bi se ovo pitanje što hitnije riješilo i kako bi uštedjeli vrijeme i novac.

Obzirom da NE POSTOJI PRAVNI NAČIN raspuštanja općinskog vijeća, ponovo vas pitamo imate li petlju? Ako nemate, šta je slijedeći izgovor?