Opštinskom odboru SDP Lukavac bilo je potrebno čak 48 sati, kako bi pokušali opravdati (ali ne i kazniti) nacionalistički ispad svog vijećnika i člana predsjedništva, Dragana Todorovića.

Koristeći svoj dugogodišnji “recept” da lažima manipulišu građanima opštine, ovoga su puta sa nacionalističkih ispada svog uvaženog člana, pokušali skrenuti pažnju na nebitne činjenice, koristeći notorne laži.

LAŽ BR.1

Pravoslavni Božić u Lukavcu obilježila je i skandalozna objava općinske organizacije SDA u kojoj se umjesto čestitke lažima vrijeđa i optužuje bez bilo kakvog osnova jedini vijećnik pravoslavne vjeroispovijesti u Lukavcu gospodin Dragan Todorović. 

Kao što je javnosti poznato, nacionalistički ispad objavljivanja fotografija sa podignuta tri prsta i zastavom Republike Srbije desio se u subotu, 6. Januara kada su naši sugrađani pravoslavne vjerosipovijesti pripremali da uz prijatelje i porodicu dočekaju Božić. Baš iz tog razloga i ne želeći narušiti praznično raspoloženje naših sugrađana, ali i nadajući se da će članovi SDP-a sugerisati svom članu da ukloni sporne fotografije, naša reakcija je izostala do ponedjeljka, 8. Januara.

06. januara predsjednik OO SDA Lukavac, dr Tarik Arapčić svim pravoslavnim vjernicima uputio je iskrenu čestitku povodom nastupajućeg praznika, ali to neko nije htio, ili nije želio da vidi.

A ko laže, možete presuditi ovdje. Čak što više, vijest su prenijeli mnogi mediji pa smo sigurni da SDP u svom saopštenju nije pogriješio, već namjerno slagao u želji da obmane javnost.

http://sdalukavac.ba/2018/01/06/cestitka-predsjednika-oo-sda-lukavac-povodom-pravoslavnog-bozica/

LAŽ BR.2

Na slikama se ne vidi da bilo ko podiže tri prsta, ali bi svakako bilo vrijedno podučiti mrzitelje o tome sa koliko prstiju se krste naši susjedi i šta simboliziraju takvi pozdravi.

Od tačno 4 fotografije, zanimljivo da kao dokaz ovim tvrdnjama Služba (udba) za informisanje SDP-a izabrala onu na kojoj zaista niko i ne pozdravlja sa “tri prsta”. Javnost neka presudi:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Pozdrav_s_tri_prsta

LAŽ BR. 3

Isti onaj SDA čiji je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović svojim potpisom „ozvaničio“ Republiku Srpsku…

Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, svojim potpisom nije “ozvaničio” Republiku Srpsku, nego zaustavio klanje, ubijanje i progon onih koji su to radili baš uz tri prsta i zastavu koju branite.

LAŽ BR. 4

Isti oni koji se ne libe okiti svoje manifestacije ili prostore zastavama prijateljske Turske, zloupotrebljavati vjerske pozdrave i vjerska osjećanja u javnim institucijama ili ne reagovati na zastave prijateljske Hrvatske ili Srbije širom BiH okomili su se na Dragana Todorovića jer se nije sklonio u kuću dok njegovi susjedi pale badnjak.

SDA Lukavac nikada nije “kitila” svoje manifestacije zastavama bilo koje države, osim Bosne i Hercegovine.  Zastavama se ne kite manifestacije, već služe za isticanje simbola jedne države. Zastave drugih država se postavljaju iz poštovanja prema gostima koji dolaze na određenu manifestaciju. Malo poduke nije na odmet.

Gospodin Todorović nije niti u jednom dijelu našeg saopštenja optužen “što se nije sklonio u kuću”, već da se pohvalio fotografijama sa podignuta tri prsta i zastavom Republike Srbije. To su mnogi vidjeli, prokomentarisali, dok vi niste? Treba li nacrtati?

Treba li isto tako napomenuti koja su mjesta na općini Lukavac dobila asfaltne površine i javnu rasvjetu za vrijeme načelnika Dževada Mujkića? Da li to dokazuje naš “nacionalizam”? Ova vaša tvrdnja samo pokazuje da pokušavate drugima prebaciti nešto, što ste u stvari vi i vaši članovi – nacionalisti prekriveni ideologijom partije koja je ugašena 1992. godine.

Da odavno niste partija kojom sami sebe nazivate, pokazuje i podatak da otvoreno stajete na stranu “četničkog pozdrava” i propagiranja zastave Republike Srbije od strane vijećnika u OV Lukavac za kojeg ste se zalagali da bude predsjedavajući. Napominjemo da ste i tada lagali i obmanjivali javnost podnošenjem krivičnih prijava, potpisivanjem istih pred medijima i pristalicama. Šta je bilo od tužbe?

LAŽ BR. 5

Katastrofalno mali je broj povratnika na području Općine Lukavac, a uslovi u kojima žive oni koji su se vratili nimalo nisu motivirajući za dalji povratak. SDP Lukavac poziva građane da pružimo ruke povratnicima jednako kako želimo da se povratnicima u Republici Srpskoj pruži ruka prijateljstva. Gradimo Lukavac koji će biti dom svim svojim građanima, a svoja vjerska prava i nacionalne osjećaje razvijajmo u bogatstvu naših različitosti i priznavanju istih prava svim našim građanima.

Da li je SDA kriva za ovo? Kako znamo SDP kao stranka u OV Lukavac uvijek je imao svoje vijećnike, pa nas zanima šta su isti učinili po tom pitanju, a da su članovi SDA bili protiv.

Kada vi ne znate, pitajte mještane da li znaju za vrijeme kojeg načelnika su urađeni najveći infrstrukturni projekti u njihovim mjesnim zajednicama. Vjerujemo da neće lagati i da će ponosno reći, kako i priliči poštenim građanima, pravu istinu.

Za kraj ćemo ponoviti tekst čestitke predsjednika OO SDA Lukavac, dr Tarika Arapčića:

– Neka ovaj praznik bude podsjetnik kako živimo u državi i općini koju krase različitosti i da trebamo nastaviti graditi međusobne odnose u duhu naše prepoznatljive tolerancije i poštivanja. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti, koji Božić slave po julijanskom kalendaru srdačno čestitam Božić sa željom da naši sugrađani ovaj praznik i dane do narednog praznika provedu u društvu porodice i prijatelja, navodi se u čestitci predsjednika OO SDA Lukavac, dr Tarika Arapčića.

Čestitka predsjednika OO SDA Lukavac povodom pravoslavnog Božića

Press služba SDA Lukavac