U organizaciji švedske kompanije Truxor i njenih zastupnika u Srbiji i BiH danas (13. juna 2016. godine) na jezeru Modrac upriličena je iznimno zanimljiva i značajna demonstracija rada i mogućnosti amfibijske višefunkcionalne mašine za čišćenje i državanje vodenih i močvarnih površina. Malena amfibija po kopnu se kreće i okretno manevriše krećući se na gusjenicama prilagođenim i manevrisanju u vodi. Mašina ulazi u vodu i nastavlja plutati površinom, a kretanje kroz vodu vrši se rotacijom gusjenica ili dodatnim propelerom. – pisalo je u samom uvodu teksta objavljenog na službenoj WEB stranici SDP-a Lukavac.

LINK NA TEKST

Od juna 2016. godine, evo sve do januara 2018., niti jedan jedini put “amfibija” nije “zaplovila” jezerom Modrac, niti se tobože govorilo o izvlačenju mulja, čišćenju tvrdih nanosa, nije se kako tada rekoše “malena amfibija iskazala u svim svojim veličinama”.

Pitanje je gdje je nestao Tim Truxora i Trobjorn Hahlin, ili su bili samo dio političke igranke, medijskog spina i lažnog nuđenja rješenja? Koliko smo puta od juna 2016. godine do danas slušali o ovakvom čišćenju jezera Modrac, ili je bolje zapitati se: da li je nakon izborne pobjede i jedan jedini put načelnik u odlasku spomenuo, a kamoli krenuo nekim konkretnijim koracima ka ozdravljenju i očuvanju lukavačkog bisera.

Teško je prebrojati sva predizborna obećanja, koja su tada vještim medijskim predstavama, pokupila svu pažnju naših sugrađana. Ali, teško je ili gotovo nemoguće, pronaći odgovore, konretne korake ili projekte, kojima bi ovo i sva ostala obećanja trebala biti ispunjena?

“Više vode u akumulaciji odmah će smanjiti i koncentracije štetnih materija. Paralelno se moraju pročistiti i odvesti od jezera septičke vode i drugi izvori zagađenja. Jezero će veoma brzo vratiti svoju tirkiznu boju, popraviti kvalitet vode i vratiti turiste na svoje obale.”- u svom je prepoznatljivom medijskom istupu rekao tada “nezavisni” kandidat za mjesto načelnika, a danas predsjednik SDP-a Lukavac.

Načelniče gdje je nestala “amfibija” za čišćenje jezera Modrac?