Krtova, općina Lukavac – Fotografijama traktora sa badnjakom na kojem se nalazi zastava Republike Srbije i prijateljima koji poziraju sa podignuta tri prsta, pohvalio se Dragan Todorović, vijećnik u OV Lukavac i član SDP-a Lukavac.

Fotografije je objavio na svom Facebook profilu i na taj način pokazao da je “socijaldemokrata” koji se ponosi “četničkim pozdravom”, zastavom susjedne države i da omalovažava i obezvrjeđuje žrtve svih nacionalnosti koji su dali svoj život za Bosnu i Hercegovinu, a koja danas hrani njega i njegovu porodicu.

Nedopustivo je i na najstroži način treba kazniti provociranje i ismijavanje građana, žrtava i boraca koji su svoje živote dali kako bi danas građani svih nacionalnosti živjeli u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Držimo da član predsjedništa SDP Lukavac i vijećnik u OV Lukavac svojim primjerom i načinom ponašanja treba biti uzor i spona koja će povezati i raditi na pomirenju građana svih konfesija, a ne promovisati četničke pozdrave koji su po najgorem upamćeni za vrijeme agresije na našu zemlju. Ovaj pozdrav je viđen za vrijeme najvećih zločina, koji su mnoge majke i očeve ostavili uplakane zbog sinova koji su svoje živote položili za Bosnu i Hercegovinu.

Zbog svega navedenog od Socijal demokratske partije BiH i OO SDP Lukavac tražimo oštru osudu i ograđivanje od takvog načina ponašanja, te jasno distanciranje od poteza vijećnika i člana predsjedništva SDP Lukavac, Dragana Todorovića.

Ujedno, od koalicionih partnera u OV Lukavac, SBB i DF tražimo da zahtjevaju javno izvinjenje od Todorovića i SDP-a.

Treba napomenuti da Dragan Todorović nikada nije prisustvovao Svečanim sjednicama OV Lukavac uz komentar da ne priznaje Dan državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pored svega toga i znajući da Todorović ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, OO SDP Lukavac, SBB i DF, kao i predsjednik SDP-a Lukavac i načelnik Edin Delić su dugo predlagali Todorovića za predsjedavajućeg OV Lukavac.

Pozdrav sa tri prsta u Bosni i Hercegovini se smatra provokacijom, posebno jer su ga kao pozdrav tokom operacija u našoj zemlji koristili srpski vojnici. Isti pozdrav koristili su nacistički oficiri u Njemačkoj i Hrvatskoj.

 

Press služba SDA Lukavac