U kabinetu načelnika održan je sastanak čija tema je bila ekologija. O poboljšanju ekoloških uslova razgovarali su predstavnici Centra civilnih inicijativa, tri industrijska giganta u Lukavcu, prestavnici ekoloških udruženja i akademski stručnjaci iz ove oblasti.

Punu podršku ovoj ideji, ali i svoj doprinos u realizaciji dali su i članovi akademske zajednice i prestavnici fakulteta čije stručno djelovanje uveliko može pomoći u izradi precizne analize o zagađenju.

Za RTV Lukavac govorio je i profesor Abdel Đozić, vodeći stručnjak iz ovih oblasti i naravno istaknuti član Stranke demokratske akcije OO Lukavac: “Na inicijativu općinskog načelnika mi smo napravili radni sastanak gdje smo okupili velike zagađivače, da bi se formirala jedna ekipa koja će prije svega na naučni način pokazati koliki je stepen zagađenja odnosno kolike su granice zagađenja koje naši građani trpe evo već više decenija.”

Spremnost na saradnju iskazali su i prestavnici industrijskih giganata koji su i ranije pružali podršku ideji da parametri o zagađenju budu dostupni javnosti. Kao ekološki najosvještenija kompanija FCL trenutno uz pomoć Tehnološkog fakulteta Tuzla sprovodi studiju o zagađenja zraka u Lukavcu, čiji sadržaj će biti proširen, a ista će poslužiti kao osnova za dalja istraživanja.