Prije dvadeset i četiri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka.

U Tuzli će se tim povodom kao i svih prethodnih godina održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

Stanovnici Tuzlanskog kantona, posebno Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine ovaj zločin nikada nisu zaboravili, ali je istina bilo onih kojih su istinu i historiju pokušali prikazati drugačijom, te krivicu ratnih zločinaca umanjiti i prikazati herojskom. Tako su srpske “Novosti” početkom marta ove godine objavile tekst u najmanju ruku monstruoznog i sramotnog sadržaja, gdje se između ostalog navodi: “Na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. nije eksplodirala granata ispaljena iz srpskog topa sa Ozrena, kako je to iskonstruisano presudama suda u BiH iz 2008., odnosno 2010., već je u pitanju simultana teroristička eksplozija”, piše u objavljenoj studiji. Tuzla je danas oštro reagovala na tekst pod nazivom „Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista.”

Da se takvi sramni tekstovi negatora zločina ne ponove, ili da bar ne prođu nekažnjeno, dijelom su se pobrinuli i zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona. Naime, nedugo nakon objave spornog teksta, na prijedlog nekoliko zastupnika iz reda Stranke demokratske akcije usvojena je “Rezolucija o osudi falsificiranja istine i degradiranja stradanja mladih na tuzlanskoj Kapiji 25.maja 1995.godine.”

Predlagači ove Rezolucije su: Fahrudin Skopljak, Umihanić Šekib, Čaušević Midhat, Zukić Muamer, Ahmetagić Bahrudin i Kurtić Hasiba. Vrijedi napomenuti i to da su zastupnici iz svih političkih opcija u Skupštini TK bili jedinstveni te je ova Rezolucija usvojena jednoglasno.

U rezoluciji koju je Fahrudin Skopljak u ime svojih kolega uputio u Kantonalnu skupštinu između ostalog: “Skupština TK najoštrije osuđuje pokušaje omalovažavanja, falsificiranja i izvrtanja historijsko – pravnih činjenica koje se odnose na dan stradanja tuzlanske mladost, te se Rezolucijom od Vlade TK traži i da sačini plan mjera o postupanju u ovakvim slučajevima. Zadužuje se i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona da izda instrukciju svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona da svake godine 25.05. organiziraju historijski čas o stradanju tuzlanske mladosti, te se od istog ministarstva traži da ustanovi godišnju nagradu za najbolji literarni rad pod nazivom “Kapija mjesto stradanja tuzlanske mladosti 25.05.1995. Skupština ovim dokumentom poziva Grad Tuzlu da izvrši izgradnju Memorijalnog centra Kapija i Aleja mladosti na Slanoj Banji, te se poziva i Parlament Federacije da 25. maj proglasi danom žalosti na području Federacije Bosne i Hercegovine.”

Povodom usvajanja ove Rezolucije Fahrudin Skopljak (SDA OO Lukavac) je rekao:

“Mi smo jedina država na svijetu u kojoj se negiraju zločini koji su i pravosnažno presuđeni pred domaćim i međunarodnim sudovima, dakle ako su nas mučki ubijali 92.ili 93. danas valjda treba da šutimo. Ovo je naš odgovor, jer nemamo drugu nadležnost i mi možemo djelovati samo na ovaj način, a sve zbog istine i digniteta žrtava. Posebno mi je drago što je Rezolucija usvojena jednoglasno i što nije bilo nikakvog politiziranja ni prije, ni poslije usvajanja.”

Općinski odbor i Press služba Stranke demokratske akcije Lukavac, pozdravljaju odluku o usvajanju ove Rezolucije, od strane Skupštine Tuzlanskog kantona, te ovom se pridružujemo inicijativi upućenoj Vladi FBiH, da se 25.maj proglasi danom žalosti na području Federacije BiH.